In Knorr zit knor

Varken 05049 zit overal met zijn neus in. Nou ja, niet alleen met zijn neus, maar met zijn hele lichaam.  Van het tipje van de krulstaart tot de  wroetsnuit zit het varken overal in. Varken 05049 bestaat niet echt maar is een boek van de kunstenares  Christien Meindertsma. Daarin staan  185 foto’s van  toepassingen van delen  van het varken in zeven hoofdstukken ondergebracht. Huid, beenderen, vlees, organen, bloed, vet, en diversen.  Het is een geweldig boek.  Wij weten maar half wat zo’n varkentje allemaal in huis heeft. Spek, schnitzel, ham en varkenshaasje  (champignon-roomsaus)  kennen we wel.  En bloedworst,  paté, zult en balkenbrij ook nog wel.  Eetbare delen vooral.  In landen waar ze minder kieskeurig zijn horen daar ook de oren, staarten en snuiten bij.  De darmen worden gebruikt om worsten te vullen.  Daarmee is het varken al een heel efficiënt dier. Zo’n 70% van het beest wordt  voor consumptie benut.   Maar veel  leuker is wat er met de rest van het varken nog gemaakt kan worden.  Werkhandschoenen van de huid. Collageen uit de huid wordt gebruikt in de plastische chirurgie. Jazeker, er zullen vegetariërs zijn die echt varken onder hun huid hebben.  Gelatine zit in winegums, pepermuntjes, lollies, kokosbrood, menig gebakje en ijsje. Of het wordt gebruikt om bier en wijn te klaren. Uit de beenderen  wordt lijm en beendermeel gewonnen.  Die lijm zit in luciferkopjes , behangpapier, schoenen en nog  tientallen producten, waaronder explosieven.  Organen gaan in hondenvoer.  Anti-bloedstollers worden eruit gewonnen. Vet of glycerine’s  zitten  in creme’s, antivries en wasco’s.  Uit de haren worden niet alleen kwasten gemaakt, maar ook stofjes gehaald die vervolgens als broodverbeteraar worden gebruikt.Als liefhebber van vlees en geen principieel tegenstander van de slacht vind ik dit fantastisch. Alles benutten van een dier is veel beter dan weggooien en verbranden. Overigens denk ik dat er net zo’n boek te maken valt van kip 12377720.  De vegetariër, en sterker nog de veganist,  schrikt zich echter een hoedje en heeft er  een hele kluif aan om gebruik van  dierlijke producten te vermijden.  Consumentenorganisaties willen daarom  dat producenten vermelden of er bij hun product dierlijke bestanddelen zijn gebruikt.  Daar zitten ze vast niet om te springen; In deze boerderijdrop zit ook echt varken!  Deze explosie is mede mogelijk gemaakt door Purk.  Knorr soep bevat ook echte knor. Dat u het maar weet.