Keurig merk

Wij werken zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest, en met vrijwel alle eisen voor biologisch. Maar omdat onze slachterij en slager geen EKO-certificaat hebben, voeren wij geen EKO keurmerk en mogen wij onze producten niet biologisch noemen. Is ook niet nodig want je kunt hier alles zien, vragen en afkijken!!

Hier komen details over onze bedrijfsvoering: onze manier om transparantie te tonen. En wil je iets weten? Vragen en opmerkingen zijn welkom. Dat is het keurig merk, zoals we het met een aantal andere bedrijven willen vormgeven.

Voer:
Gras en voordroog of hooi van eigen teelt (natuurweiland, geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen) en gras afkomstig van natuurgebieden in de nabije omgeving.  Dieren lopen 365 dagen buiten. Een gedeelte aan de oevers van de Tungelroyse Beek in Heythuysen en Kelpen en de Haelense Beek in Baexem of in onze eiegn natuurweiden.

Brok is EKO behalve bietenpulp (afkomstig van Nederlandse suikerbietenfabrieken) Brokjes
Runderen krijgen geen brok enkel vers gras, hooi en voordroog.

 

Geneesmiddelen:
Geneesmiddelen gebruiken we indien het nodig is. Bij bacteriële infectie worden ook antibiotica gebruikt. Bij de runderen is dat in de praktijk vrijwel nooit nodig: jaargebruik runderen (DD is dagdosering).
Bij de schapen soms bij baarmoederontsteking, bij de varkens is het soms nodig bij longontsteking of hersenvliesontsteking . Jaarlijks gebruiken we ongeveer 50 cc.
Wel preventief is het gebruik van anti-wormmiddelen/anti-schurftmiddelen. Dierenartsen registreren alle middelen, tevens is er een bedrijfsbehandelplan en -gezondheidsplan. Dit wordt door een instantie (Qlip) gecontroleerd.  Alle controles zijn tot dusver goed bevonden.

Slachten:

Rund: Runderen worden geslacht bij Twan Ras in Soerendonk of Math Geuyen in Helden, kleine slachthuizen annex slagerij met verkoop. Het dier brengen wij zelf met een paardentrailer. Vanuit de stal loopt het dier zelf via een sluis de wagen op. Geen gesleur met een touw, geen stroomapparaat. Alleen met geduld. En soms een beetje duwen. Op zondagmiddag komen ze met een stuk of 5 andere runderen in een stal te staan bij het slachthuis. Daar kunnen ze drinken. Eten niet want het is beter slachten met een niet al te vol maagdarmstelsel. Maandag worden ze geslacht. Van stal tot slachtplek is slechts enkele meters. Dus geen nieuw gesleep of gejaag. Daar worden ze volgens de regels en onder toezicht gedood en geslacht. Na 2 tot 3 weken rijpen bij 1C wordt het dier uitgebeend en versneden. Daar ben ik dan bij om alles te sorteren en verpakken.

Varken: Ook de varkens gaan naar Twan Ras. Alleen worden deze opgehaald door Hans Janssen, slager en veehouder uit Laar (Weert). Ze gaan met nog een stuk of 4 andere varkens op een trailer. Ook hier geen slepen en sleuren. Varkens worden met schotten de wagen op gedreven. Daarbij moet je wel een flink duwen. Maar nooit slaan of stroom of aan de oren slepen. De varkens gaan ook op zondag naar Twan Ras in een hok met drinkwater. Maandag worden ze geslacht. Donderdag gaan de karkassen naar Hans Janssen om uit te benen. Hij maakt ook de bloedworst, balkenbrij, zult en leverworst.

Lammeren. De lammeren breng ik zelf met mijn karretje naar Mat Geuyen, slachthuis in Helden Panningen. Een nog kleiner slachthuis. Lammetjes kun je tillen dus die of ze lopen de wagen op of ik zet ze zelf op de wagen. Ze gaan maandagmiddag naar het slachthuis en worden dinsdag geslacht. Eind van de week beent Mat de lammeren uit en haal ik het vlees op.