Kwaad kersen eten, Juni 2010

Met spreeuwen is het kwaad kersen eten. Vanuit ons perspectief dan. Spreeuwen zelf kunnen verdomd goed kersen eten. Ze zijn helemaal verzot. Ze kunnen niet wachten tot ze rijp zijn. Ze pikken al direct de eerste lenteblosjes van de kersenwangetjes. De eerste spreeuwen twitteren direct al hun familie, vrienden en kennissen zodat je enkele dagen later al 25 spreeuwen hebt. Voor je het weet is het een kersenkerkhof onder de boom. Weer een jaar waar alleen de uitbundige voorjaarsbloei je vreugde heeft geboden. Maar dit jaar eens niet. Terwijl op Pinkpop Bruce Springsteen de heilige mis opdroeg heb ik samen met Hetty een net om de best dragende boom proberen te wikkelen. Halsbrekende toeren met ladders, voorladers, touwen  en lange stokken. Uiteindelijk was het half geslaagd. In ieder geval een behoorlijke kersenoogst in het vooruitzicht. Het gehannes in de boom deed de spreeuwen trouwens zeker een week wegblijven.  Mooi meegenomen. Omdat de spreeuw zo’n prachtige zanger is sluiten we een deal. Allebei wat. Maar dan wel ‘s-ochtends vroeg op het hoekje van de stalnok je trillers, piepers en fluitjes laten horen. En met z’n honderden van die prachtige patronen vliegen tegen een herfstachtig wolkendek. Louter lof  trouwens voor een andere vogel, de boerenzwaluw. De JSF onder de vogels eet alleen insecten en wel 50.000 per week, blijft van de gewassen en heeft een onwaarschijnlijk mooie metallic kleur (net als de kievit). En ze komen iedere keer weer terug. (Deden de klanten dat maar.) Een vogeltje om onvoorwaardelijk van te houden.
Juni is de maand van de lekkere vruchten. De aardbeien, frambozen, kruisbessen en rode bessen. Lekker en gezond en alles wat niet vers gegeten wordt, hup in de diepvries voor heerlijk huisgemaakte jams. Juni, de maand van de hoop en verwachtingen. Lukken de teelten. Want van alles kan er mis gaan: te heet en te droog dan gaan gewassen schieten, heet en vochtig dan rukken de schimmels op. Kou dan willen de bonen niet. Koolvliegjes kunnen je raapjes vernielen. Of hagel al je mooie bladgewassen. Zelfs een nachtvorstje ligt nog op de loer. En dan moet de afzet nog een beetje kloppen anders kun je kruiwagens sla naar de mesthoop brengen.
Maar juni is uiteindelijk toch een feest voor de smaakpapillen: naast het fruit de tuinbonen, peulen, capucijners, worteltjes, rodebiet, venkel, sjalotjes en het eerste lamsvlees. Met rozemarijn en bij goed weer op een echt vuurtje  natuurlijk. Elke kans om fikkie te stoken wordt aangegrepen.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.