Verse peultjes! Mei

Eind mei is het zover. De eerste nieuwe aardappels en verse peultjes. Wordt sterrenkok in een handomdraai. De aardappels wassen, 5 tot 10 minuten koken. Sjalotjes en een uitje in lekker veel echte boter en olijfolie (en niet in rare braadproducten) zacht bakken. Een karbonaadje van onze eigen scharrelvarkens erbij. Na een minuut of vijf de aardappels even mee laten bakken. Of glaceren, als je het mooier wilt laten klinken. Eventueel wat champignons en een beetje bouillon voor de jus. Als alles klaar is de peultjes in kokend water heel kort blancheren. Afgieten en spoortje zout erover. Een beetje verse groene sla aanmaken met een frisse dressing. Pan op tafel en eten. Toetje: verse aardbeien, liefst de lambada’s van de volle grond. Kun je moleculair koken tot je een ons weegt; lekkerder krijg je het niet.
Mei is ook de maand van de schoolexcursies. Op de boerderij krijgen we dan groepen van de basisscholen uit de regio. Dan leer je weer hoe ver de meeste kinderen  af staan van de natuur en de landbouw. Ruiken ze een stal, dan stinkt het volgens de ambipuurkinderen. Gelukkig hebben we veel jonge beesten; kuikentjes, lammetjes, biggetjes en kalfjes. Ontdekken ze die dan vliegen ze er gillend op af zodat de beesten schielijk wegkruipen. Aaien willen ze en voeren. Na afloop ligt het voer in de stal in plaats van voor het voerhek. Ondertussen probeer je een verhaal te houden over biologische landbouw, de natuur en gezonde voeding. Of er veel van blijft hangen?
We gaan ook altijd de moestuin in om groenten te laten raden. Venkel is asperge, aardappel is tomaat, wortel is rode biet. Het is opvallend hoeveel groenten kinderen nooit gegeten hebben, behalve misschien onherkenbaar in de babyvoeding uit een potje. Eten ze alleen maar broccoli? Ook veel ouders trouwens kennen de groenten alleen in de staat waarin ze worden aangetroffen in de winkel. De kinderen zijn overigens best bereid alles rauw te proeven, sla, kruiden, peultjes en tuinbonen. De handjes verdringen zich voor een gratis monstertje. (Als dank vaak een liedje over geitje mekmekmek die in de tuin heeft huisgehouden. Gebaseerd op waargebeurde feiten.) Kortom het ligt niet aan de kinderen. We gaan de excursies voortaan  aanbieden aan de ouders!
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.