Smaaktoer Leudal (1)

Over eten                                              geplaatst in Leudalnieuws 27 feb 2013

In de Week van de Smaak, op 29 september ,  kun je al toerend een mand producten met bijbehorende recepten uit Leudal  verzamelen. Op die dag ontmoet je boeren, verwerkers, schooltuinvrijwilligers en koks.  Je bezoekt een expositie over duurzaam voedsel, geniet van verse producten en steekt een hoop op.  
Eten  is een heet issue de laatste jaren.  Heel Nederland had  het laatst over  Tom, de jongen die van zijn moeder alleen rauwe groenten en fruit te eten kreeg. En recenter is de ophef over paardenvlees in de lasagne. Er is inmiddels 24 uurs kooktelevisie. Politici roepen om belasting op vet en suiker  in strijd tegen het groeiend aantal dikkerds.  Sommigen gaan nog verder en willen mensen met een ongezond eet- en drinkgedrag meer laten betalen voor de zorgverzekering.  En dan is er de plofkip, die ons niet alleen in de keuken, maar ook in de publieke opinie bezig houdt. Voor de een het voorbeeld van ontspoorde bioindustrie, voor de ander het toonbeeld van efficiënte bedrijfsvoering.  Of heb je liever een biologisch scharrelkipje, langzaam gegroeid, met meer smaak maar daardoor ook duurder? De vegetariër wil het allebei niet op zijn bordje. Die wil beesten helemaal niet eten. Maar ja die beesten zijn er wel als je eieren, melk, kaas of leer gebruikt. Wil je helemaal geen vleessector dan moet je veganistisch leven. Geen dierlijke producten eten of gebruiken. En ga je nog een stukje verder dan kom je bij de “rawfood-moeder”. En dat is voor de meesten wel een ver-van-mijn-bedshow.
Iedereen wil duurzaam op zijn product hebben staan. Maar wat is duurzaam? Een sudderlapje van een stier die het hele jaar binnen staat en snijmais krijgt gevoerd allemaal uit de regio. Of  biefstuk van een koetje uit Brazilië dat het hele jaar op de pampa rondstruint?  En ja als alle Chinezen, Indonesiërs en Afrikanen straks ook elke dag een lekker stukje rundvlees willen, is er dan wel genoeg plek en voer voor zoveel extra dieren. Lastig he?  Al die beperkingen en negatieve aspecten van ons dagelijks bordje eten. Als we niet uitkijken worden we nog bang voor eten. Maar angst is een slechte raadgever en daarom moeten we kijken hoe we op een positieve wijze tot een gezonder, dier- en milieuvriendelijker eetgedrag komen.  En dat begint toch bij smaak en genieten.
Met Smaaktoer Leudalwillen de initiatiefnemers, met steun van de Gemeente Leudal en lokale ondernemers, op een positieve manier eten onder de aandacht brengen. Met lokale producten, lekkere recepten en aandacht voor mens en dier.  Het hoogtepunt vindt plaats in de WeekvandeSmaak , met een Smaaktoertocht langs  smaakknooppunten in het Leudal.
Vooruitlopend daarop gaan we alle smaakactiviteiten in Leudal onder de aandacht brengen.  Middels deze  tweewekelijkse columns  probeer ik u alvast wegwijs te maken in de wereld van eten, gezondheid, duurzaamheid en natuurlijk smaak. In de hoop iedereen enthousiast te krijgen voor goed eten uit de regio.  Aarzel niet als je ergens aan wil haken, reacties zijn welkom.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.