Smaaktoer Leudal (3) – tuinieren


Op het moment dat ik dit schrijf is het 20 maart, boomfeestdag, begin van de lente en dag van het geluk. Maar het sneeuwt en het kwik haalt maar net zwarte cijfers. Het weer is trending topic op Twitter. Iedereen is de winter beu. Al twee keer heeft een vleugje lente ons in blijde verwachting gebracht.  Om vervolgens teleur gesteld te worden door sneeuw, vorst en gure oostenwinden.
We verlangen naar zon, groen en kleur, naar nieuwe verse groenten. Iedereen die een moestuin heeft  ziet met lede ogen de natte koude grond. De zaden zijn al besteld en liggen vruchteloos te wachten. Misschien is er hier en daar een plantje voorgezaaid in de vensterbank. Als het eenmaal  jeukt wil je aan de slag, maar het heeft nog weinig zin, met deze kou.
Maar houd moed, ooit komt de lente er wel aan. En dan begint het feest voor de (hobby)tuinder. Eigen groente kweken is bezig aan een comeback. En terecht. Niets is zo lekker als groente zo uit de tuin gehaald en op tafel gezet. Trek eens verse wortels uit de grond en proef. Zoiets vind je niet in de winkel, hoe goed onze tuinders in Nederland ook zijn. Ze krijgen een wortel  niet binnen enkele uren op je bord. Het is niet voor niets dat vele koks de laatste jaren zijn begonnen met eigen moestuinen of samenwerken met kleinschalige tuiniers.  Denk je dat die machinaal gewassen en gesneden worteltjes uit een zak gebruiken?  
Heb je ooit aardbeien van het ras Lambada geproefd?  Nauwelijks verkrijgbaar in de winkel, maar ongeëvenaard lekker.  Teel ze zelf en je het feestje is bij jou.
Werken in de tuin  is ook therapeutisch. Niet voor niets hebben vrijwel alle zorgboerderijen een tuin.  Lekker buiten in beweging. Rust in je kop als je lekker aan het schoffelen bent. En het levert concreet resultaat op. Gezonde groenten waar je samen een lekkere soep van kunt maken en eten.  Gooi alle zelfhulp- en dieetboeken maar in de kachel.
In je eigen tuin kun je ook telen wat je wil. Paarse, rode, witte of gele wortels. Gele, gestreepte of witte bietjes. Tomaten en aardappelen in alle vormen en kleuren.  Twintig soorten sla, eetbare bloemen, de mogelijkheden zijn onbeperkt.   Zaden en plantjes zijn allemaal te krijgen bij speciaalzaken en natuurlijk webwinkels.  Op datzelfde web zijn inmiddels ook tientallen sites en apps met tips, teelthandleidingen, recepten.  Goochel maar eens “moestuin” . Kortom, zelf groenten en fruit kweken is weer helemaal terug.  Mensen, gooi die lelijke stenen uit de voortuin, die zijn echt heel erg passé, en haal compost en koeienstront.  Zaai groenten en bloemen in je tuin. Heb je teveel  om op te eten, geef ze aan vrienden en familie of ruil ze met de buren.  Geen tuin? Er zijn ook kweekbakken en mini-fruitboompjes voor op je balkon of dakterras. Ja zelfs voor in de vensterbank.  Er zijn hangende tuinen, een soort teeltzakken, die je tegen een muur kunt hangen.  Geen plek is geen smoesje meer.  En als het echt niet anders kan dan maar op zoek naar de huisverkopende tuinbouwer zou ik zeggen.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.