Smaaktoer Leudal (4) Schooltuinen

In de Week van de Smaak, op 29 september,  kun je al toerend een tas producten met bijbehorende recepten uit Leudal  verzamelen. Kijk hoe op de kaasboerderij Wijers allerlei lekkere zuivelproducten worden gemaakt. Bezoek de expositie over voedsel in het Bezoekerscentrum Leudal, en vervolg je weg naar de vleesveehouderij Heijerhof in Baexem. Bezoek de zorgboerderij Groencentrum Genegenterhof in Grathem en de watermolen in Neer. Laat je op de schooltuin door kinderen vertellen over het telen van groente. Op al die plekken zijn er proeverijen, demonstraties en activiteiten. Je steekt niet alleen heel wat op maar ook wat in je tas. Verse producten van Leudalse bodem namelijk. En een stapeltje recepten om een maaltijd te toveren met die producten. Want wat is er mooier dan verse producten uit je eigen omgeving, rechtstreeks van de boer op je bordje.


Vaak hoor je dat kinderen niet meer weten waar ons eten vandaan komt. Melk komt uit een pak, spaghetti groeit aan een boom en groenten zitten al voorgesneden aan de plant. Zo erg zal het niet altijd zijn, maar dat we een andere relatie met eten hebben, in vergelijking met onze opa’s en oma’s, is duidelijk. Zeker in het agrarische Leudal had iedereen vroeger thuis een boerderij of anders een buurman, een vriendje, een klasgenootje of minimaal een familielid in de tweede of derde graad met een boerderij. Nu zijn de meeste boerderijen verdwenen. In mijn straat waren in de jaren zestig negen boeren en tuinders. Nu nog één! Logisch dat het contact met de productie van voedsel verloren is gegaan.  En dat zou weer een van de oorzaken kunnen zijn dat we vaker ongezond eten.

Om kinderen al vroeg te leren gezonde groenten te eten zijn er schooltuinen. Het eerste schooltuintje ontstond in 2006 in Buggenum dankzij  Guus Droesen. Mede dankzij haar inzet, de vrijwilligers, de gemeenten en sponsoren, zijn er inmiddels al acht schooltuinen in Leudal. Op de basisschool in Baexem, Horn (2), Heythuysen, Haelen, Buggenum, Grathem en Ell worden momenteel de eerste zaadjes weer in de grond gestopt. De schooltuingroep gaat elke week een uur aan de slag, aan de hand van ervaren vrijwilligers of de juf. Ze leren hoe planten groeien, hoe je ze moet verzorgen en natuurlijk ook hoe ze smaken. Met de producten die worden geoogst wordt natuurlijk samen gekookt en gegeten.
Het mooie van de schooltuinen is dat ouderen de jongeren leren over planten, de natuur, over gezond eten en dat op een praktische beeldende manier. Ze leren verschillende groenten proeven en zijn actief in de buitenlucht. Beter dan een theoretisch lesje in de klas. Wat zou het mooi zijn als binnen enkele jaren alle scholen in Leudal een schooltuin hebben.
Een van deze schooltuinen is te bezoeken tijdens de Smaaktoer. De schooltuinen worden gesteund door de Gemeente, een grote zaadproducent in onze gemeente en een aantal vestigingen van de dorpssupermarkt met het boompje. Dat toch een mooi staaltje gezond samenwerken of niet?

Heeft u interesse om Smaaktoer te steunen, als vrijwilliger of sponsor, heeft u ideeën om aan te haken? Meldt u gerust via de e-mail. info@heijerhof.nl

Henk Venner