Nootjes op pootjes!

Gaan wij het ooit doen? Insecten eten. Naast het crackertje brie en de bakjes pinda’s, een schaaltje knapperige sprinkhanen of krokante meelwormen op de salontafel. Nee, zullen de meesten denken, gadver. Ja, denken de producenten en de voedseldeskundigen. Nou heb ik al een hele tijd een bakje gedroogde meelwormen in de koelkast staan, gewoon gekocht bij de groothandel, waar u misschien ook wel een pasje van heeft. Ik laat alle bezoekende schoolkinderen deze meelwormen proeven. En tot dusver heeft nog niemand geweigerd. Het aanvankelijke jakkes en iekhh verandert, als de lefgozertjes over de dam zijn, in een hmm-best-lekker. Maar eerlijk gezegd zet ik de meelwormen niet bij de dagelijkse maaltijd en is het toch nog vooral een curiositeit.
Nou peuren kinderen in Laos en Vietnam, zo zag ik laatst op tv, met gevaar voor eigen gezondheid, dikke vette tarantula-spinnen uit hun holletjes om ze, ter verhoging van de feestvreugde, thuis te frituren. En kun je daar op straat een zakje gefrituurde verse krekels uit de wok bestellen. Mieren die ze uit bomen schudden vormen, met hun eitjes, zelfs een feestelijke delicatesse. De dikke larven van de rode palmkever worden in heel Zuidoost Azië gegeten en izijn ook in Nederland verkrijgbaar. Kortom het kan best maar het is ons ding nog niet.
Toch zijn er goede redenen om insecten als voedsel te gebruiken, eventueel via voer van de kip of het varken, maar ook direct. Verstopt in frikadel of kroket zal het best geaccepteerd worden.
Insecten zijn rijk aan eiwitten, bevatten essentiële vetzuren, ijzer en vitaminen. Qua voedingswaarde zijn ze vergelijkbaar met rund- en varkensvlees. Insecten zijn zeer efficiënt in het omzetten van voer naar voedsel: voor een kilo krekels heb je maar 1,5 kg voer nodig. En dat voer kan bestaan uit afval van een ander proces. Dus er zijn veel minder grondstoffen nodig om eiwitrijkvoedsel te produceren en logischerwijs ontstaat er dus veel minder mest.
Emotioneel gezien is het ook minder problematisch. Velen hebben moeite met de leefomstandigheden in de veehouderij of de slacht van zoogdieren. Een vliegje doodmeppen is voor de meesten, terecht of onterecht, geen probleem.
Kortom insecten zijn een serieuze optie voor de voeding van de toekomst. Ofwel direct als knapperige krekel of wel indirect door insecten aan dieren te voeren. En denk niet dat dit ver weg is. Er zijn al meer dan vijftien insectenkwekers in Nederland en er is een branchevereniging. Op een van de sites staat de leus : het smaakt naar nootjes, maar dan op pootjes…