Smaaktoer (7) Sluipsuikers en verstopte vetten

Wij zijn gebouwd uit ons eten.  Best verstandig om gezond proberen te eten dus. Maar  wat is gezond eten?  Er zijn een paar gouden regels die niet tegen te spreken zijn. Kies voor variatie is een.  Daarvoor is de schijf van vijf bedacht. Vijf parten die staan voor groenten en fruit, granen en peulvruchten, vlees of zuivel, vetten en olie en  vocht.  Als je uit alle vijf schijven eet, krijg je alle noodzakelijk voedingsmiddelen binnen.  Regel 2: eet niet meer dan je nodig hebt. Ons lichaam is zo slim om overtollige inname op te slaan voor slechtere tijden.  Als je meer eet dan je lichaam verbruikt  dan wordt je zwaarder. En het maakt daarbij niet zo veel uit wat je te veel eet, suiker, vet of eiwit. Je lichaam weet er wel raad mee. En tja die mindere tijden komen dus niet…. Het is je gegund, maar de vele verlokkingen, overal waar je komt, maken het lastig.

Simpele basisregels, maar toch zijn er nog veel misverstanden en valkuilen.  In de meeste voorlichting over voeding wordt er tekeer gegaan tegen vet.  Dat zou de grote boosdoener zijn voor hart- en vaatziekten en overgewicht. Dit is er ingepeperd via landelijk campagnes zoals Let op Vet.  Inmiddels zijn de voedingswetenschappers veel genuanceerder.  Steeds meer worden suikers en andere koolhydraten aangewezen als de veroorzaker van allerlei ziekten.  Suiker wordt het nieuwe vet.  En let wel: ook brood, rijst, pasta en aardappels bestaan uit koolhydraten.  En teveel koolhydraten zet ons lichaam ook gewoon om in vet.  En we eten heel veel koolhydraten in Nederland. Brood bij het ontbijt, brood bij de lunch, aardappels bij de warme hap en pudding na.  Dus let niet enkel op vet  maar juist op suiker,  meel en patat.
Nog steeds te volgen? Nou in de praktijk is het lastig. Snoep, frisdrank, vette snacks dat kennen we wel. Maar  veel fruitsap  bevat vaak net zo veel suiker al frisdrank. Hazelnootpasta is 50% suiker.  Kruidkoek  30%  suiker en 20% meel. Een broodje gezond bevat soms meer calorieën dan een kroket.  En zo barst het van de producten die onschuldig lijken maar toch vol zitten met sluipsuikers en verstopte vetten.  Gruw je van een vetrand aan het vlees ?  Heb je liever zo’n groot roomijsje? Steek een stokje in een pakje boter en je weet ongeveer wat je binnenkrijgt…     Boerenkool met worst. Aardappel en boerenkool  koken, prakken, beetje zout en klaar. Worst erbij.  Eerlijke degelijke kost. Maar in de kant-en-klaar boerenkool met worst,  vind je  wel een stuk of twintig ingrediënten, waarvan de meeste niet in een keuken te vinden zijn.  Tja wil je echt weten wat je binnen krijgt koop verse spullen, kook zelf en eet smakelijk.