Smaaktoer (10) De Partij voor de Planten

Onlangs stond er een opmerkelijk bericht in de krant. Groenten  leven nog als ze vers in de schappen van uw groentespecialist liggen.  Als een plant wordt belaagd door insecten of door fysieke aanrakingen, zoals het oogsten, produceert ze afweerstoffen.  Een soort verdedigingsmechanisme. Misschien kunnen we het wel stress of zelfs  pijn noemen.  En dat proces gaat blijkbaar enkele dagen door.  Stel nou dat we de groentepijn konden omzetten in geluid. Het piepen van peentjes, het kreunen van komkommers  en de schreeuw van een sinaasappel die uiteengerukt wordt. Das effe slikken.  Dan zouden we binnen enkele jaren het snijden van groenten en fruit uitbesteden aan het snijhuis, de vegetarische evenknie van het slachthuis.  Toch?
De Partij voor de Planten komt dan toch dichterbij. Planten hebben immers ook rechten. Om hun natuurlijke gedrag te vertonen en om  verdoofd te worden voor de oogst. Om niet gepatenteerd te worden of gemanipuleerd? Of draaf ik nu door?
Nou heb ik eigenlijk ook een probleem met zogenaamde dierrechten. Hoe kunnen dieren rechten hebben wanneer ze die  niet  zelf op kunnen eisen en als ze geen invloed hebben op die rechten. En welke dieren hebben welke rechten? Over de rechten van de langpootmug of de lintworm heb ik nog nooit iemand gehoord.  Een van die rechten is dat dieren hun natuurlijke gedrag moeten kunnen vertonen. Welk natuurlijk gedrag? Van de trekkende kuddekoe in de savanne? Dat is verdomd lastig als je dieren in de landbouw gevangen houdt. Dat is sowieso onnatuurlijk. Of in huis. Want wat te denken van onze trouwe viervoeter. Op de puppie-cursus wordt het natuurlijke gedrag juist afgeleerd en ik vermoed dat Salinero in de natuur niet zulke rare dribbels zou maken. Het is allemaal nogal selectief en sentimenteel. Ik houd het erbij dat we de plicht hebben om dieren goed te verzorgen en leed te voorkomen. Dierenrechten zijn flauwekul. Over de planten ben ik er nog niet uit.
Wij verhouden ons tot dieren, zo is het altijd geweest, via de jacht en later via de veehouderij.  Andere dieren jagen op kleinere soorten, vogels eten vissen,  vossen eten vogels etc. Zo zie ik ook het gebruiken van dieren door de mens.  Alleen wij hebben de middelen om dat beschaafd te doen. En op die weg gaan we meer en meer. Er verandert heel veel de laatste jaren in de dierhouderij. Meer stalruimte, betere stalsystemen, minder antibiotica, nieuwe concepten met varkens  en kippen die buiten kunnen lopen.  Ga eens kijken op een bedrijf. Zoals jaarlijks bij Loeren bij de Boeren kan of op open dagen bij allerlei bedrijven en natuurlijk bij de Smaaktoer.Laat u leiden door eigen kennis en opinie en niet door partijen en organisaties die consumenten opjutten en  boeren in hun nek hijgen.