Twitter redt kalf!

Iedere koeienboer kent het. Meestal na een zware verlossing. Een kalf dat niet lekker op gang komt. Normaliter gaat het bij onze Angus koeien als volgt: he er loopt een kalf in de wei. Goh, ik dacht dat het nog wel een paar dagen zou duren. Flappen in de oren, aanmelden bij Sharon en klaar. Geen omkijken.
Maar nu was het pinkje iets te jong om te kalven. Dat doet de natuur. Stier Stan loopt zijn bullenpees achterna en denkt niet, heu die is nog te jong…  Zit er een vaarsje in dan gaat het meestal zonder probleem. Maar een stiertje is wat groter, en zo hadden we eergisteren een zware bevalling.
We hebben het koetje binnengehaald en vastgebonden. Pootjes en kop lagen goed  en waren een stukje onderweg naar buiten.  Dus hop touwtjes om de poten, geboortekrik erachter en trekken maar, elke seconde telt! Dat denken de dierenactivisten tenminste. Maar zo gaat het niet. Ja, er staat een geboortekrik in de hoek van de stal. Misschien wel 30 jaar oud is dat ding, nauwelijks gebruikt namelijk.  Dat ding is een noodscenario. Als je vastloopt ergens en niet meer terug kunt.  Of als je fysiek niet in staat bent om genoeg kracht uit te oefenen.  Natuurlijk zullen er lompe bruten zijn die de krik verkeerd gebruiken. Een vriend van mij had ooit meegemaakt op een Amerikaanse boerderij dat ze de trekker gebruikten om een kalf uit de koe te trekken.  Moet je daarom trekkers verbieden?
Bij ons mensen wordt dan ingeknipt, (ja ik was bij de bevalling van mijn zoon  en dat is echt niet fraai).  Daarvoor zou je de dierenarts kunnen inroepen, maar als je dande moeder.  Maar de zware gevallen hebben vaak de fles nodig voor de eerste biest.  De natuur zorgt voor een sterke zuigreflex,  alleen lukt dat niet met een gekneusde tong. Het gedoe dat dan volgt is herkenbaar voor de meeste koeienboeren.  Steeds maar weer proberen met  de fopspeen, warme biest er in te krijgen.  Voor de nacht komt moet er biest in en liefst een paar liter. Ook probeer je het kalf op de been te krijgen.  Als ie 24 uur ligt gaat hij snel achteruit. De spieren moeten geactiveerd worden anders staat hij nooit meer op.  Als het niet lukt is het  echt frustrerend, kost je uren, je komt nauwelijks aan anderen dingen toe.  Ik twitter mijn frustratie en krijg veel bijval. Tips, suggesties en sterktewensen.  En het duwtje in de rug om de sonde te gebruiken.  Dierenvrienden let op, we gaan namelijk een slang in de slokdarm  duwen tot in de maag en kiepen in tien seconden een liter biest in het kalf. Moest verboden worden of alleen door dierenarts gedaan worden toch? Dank je de koekoek.  Nee het is niet leuk om te doen en je moet wel echt voorzichtig zijn, maar wat een opluchting dan, als het kalf een uurtje later begint op te krabbelen, de ogen weer fris in de kop en de oren warm. Weer gerust je werk doen en rustig slapen.  En hopen op de volgende stap; kalf bij de koe aan de tiet.  Gelukkig is deze moeder heel mak en kan ik het kalf een speen in de bek proppen. Het lukte gisteren nog niet echt, maar als ik hedenochtend met een verse sondevoeding op stal komt staat hij doodleuk aan de moedermem te lurken. Pfft.  En derhalve hulde aan de tweet van FlorinaBlokland:
@heijerhof@Original_Andalu@sunnydream22@boerenfluitjes@NielsFCWillems@flomok47 Yess! 1. Aandacht + 2. Sonde 3. + Twittersteun = Redding